MCC PANOLARI NEDİR?
MCC panoları motorların, pompaların, fanların, otomatik ya da manuel olarak uzaktan ya da yakından kontrolünü sağlar. MCC Motion Control Chart kelimesinin baş harflerinden meydana gelmekte olup Türkçesi ise Hareket Kontrol Sistemleri Programlama Tekniği şeklindedir.
Bu panolar, günümüzde pek çok tesiste çoklu motor sürülmelerinde kullanılır. Bina otomasyonu sistemlerinde ise DDC panolar ile kontrol edilir. Bu sayede hem manuel hem de otomatik bir şekilde motorları sürebilecek şekilde imal edilir.
MCC panoları bir ya da birden çok metal kabın içine montajı yapılarak imal edilir. Sıklıkla 3 faz AC ve çalışma aralığı 200V-600V aralığında motorlarını kumanda etmek için üretilir. Her bir motor kontrolü için,
Kontaktör,
Motor koruma şalteri,
Sigortalar,
Motor devresi yalıtımı için yük kesici şalter, temel olarak kullanılır. Ayrıca MCC panoları ana besleme üniteleri ve kumanda bölümü için gerekli ekipmanları da kapsar. PLC, merkezi otomasyon ve SCADA sistemleri için gerekli haberleşme alt yapısını da bulundurur. Sahada yer alan motorları ve tüm elektrikli cihazların aşırı gerilim düşümü ve yükselmesine karşı, otomatik bir şekilde muhafaza eder.
Ayrıca ddc pano nedir? içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
MCC Pano Elemanları Neler?
MCC pano elemanları arasında yer alan kontaktör elektrik güç devresini anahtarlamak amacıyla kullanılır. Elektrik ile kumanda edilen bir elektrik anahtarıdır. Çok daha az bir güç kullanarak çalıştığı için tasarruf yapmaya yardımcı olur.
Genel amaçlı rölelerin aksine, doğrudan yüksek akımlı yük cihazlarına bağlanacak şekilde tasarlanır. Üç bileşeni mevcut olup kontaklar, akım taşıyan bölümüdür. Buna güç kontakları, yardımcı kontaklar ve kontak yayları da dahil edilir.
MCC pano elemanları içinde yer alan motor koruma şalteri ise elektrik motorlarını aşırı yük akımına, kısa devre akımına ve faz hatasına karşı korumak, elektrik motorunu manuel devreye alarak çıkartmak için tasarlanır. Bu bakımdan elektriksel bir kontrol kumanda ve koruma elemanıdır. Bu sayede motor devresinin zarar görmesinin de önüne geçilir.
MCC Pano Özellikleri
MCC pano özellikleri bakımından ana besleme üniteleri ve kumanda için gerekli ekipmanları kapsamaktadır. Bunun yanı sıra şu gibi teknik özellikleri de vardır.
Bünyesinde motor kontrol ve kumanda cihazlarını barındırır. Motor sürücüler, faz koruma röleleri, motor koruma şalterleri, ana şalter ve kontaktörler bu konuya dahildir.
Mekanik sistemde elektriğin verildiği ya da kesildiği panolardır.
Otomasyon sisteminin izlediği, kontrol ettiği panolardır.
Bu panolar otomasyona uygun bir şekilde imal edilir. Eğer DDC panolar ile kontrol edilecekse bunun temel özellikleri ise şöyledir;
Bünyesinde otomasyona ait cihazlar yer alır. PLC, kontrol kartları ve kablo klemensleri bunların arasındadır.
Otomasyona dair izleme, kontrol etme işlemleri bu panoda gerçekleştirilir.
Otomasyon panoları olarak da bilinmekte olup MCC panolar kontrol edilir, izlenir.
Bunların yanı sıra sensörlerden gelen veriler toplanır, yorumlanır ve bilgisayara gönderilir. Aynı şekilde panodan mekanik cihazlara komutlar da verilebilir. MCC panoları ile DDC bu bakımdan tamamen farklıdır.
DDC Panosu Nedir?
MCC panosu bina otomasyonlarında kullanılacaksa DDC ile birlikte kullanılır. DDC Direct Digital Control kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmekte olup Doğrudan Dijital Kontrol anlamına gelir. Kontrol edilecek sistem çokluğu sebebiyle kontrol üniteleri gruplandırılır.
Bu pano, MCC panolarını kontrol eder. Fan motoru, aspiratör motoru, sirkülasyon motorları ve hidrofor gibi saha elemanlarına MCC tarafından yön verilmesini sağlar.
DDC içinde yer alan PLC ya da DDC kontrol ünitelerine yüklenmiş olan programlar, sisteme bağlı olan SCADA yazılım aracılığıyla bilgi kontrolü yapar. Bunların arasında,
Bina ısıtma-soğutma sistem bilgileri,
Kazan-makine dairesinde pompalar ve brülörlerin bilgileri
Sensör aracılığıyla sıcaklık, nem, basınç ve debi bilgileri,
Yer alır. Bu bilgiler kapsamında, yüklü program ve SCADA yazılımına kullanıcı tarafından sağlanan bilgilere göre DDC panosu kontrolünde olan saha elemanlarını kontrol eder. Bu sayede saha elemanlarını kontrol ederek sisteme yön verir. Bu bakımdan gereksiz kullanım ortadan kaldırılarak enerji tasarrufu sağlanır.
MCC ve DDC Panoları Nasıl Haberleşir?
MCC panosu ve DDC panoları farklı protokoller kullanarak haberleşir. Bunların bazıları ModBus, CanBus, FieldBus, Profibus, DeviceNet, ControlNet, AS-i ya da Hart gibidir. Genellikle iki panonun arasında LIHCH kablolardan yararlanılmaktadır.
Otomasyon bilgisayarından komut sağlandığında komut, DDC panosuna gitmektedir. Burada yer alan kontrol kartı, komutu MCC panosuna iletmekte, böylece motor çalışmakta ya da durmaktadır Aynı şekilde mekanik cihazlar üzerinde sensörler de olabilir.
Bunlar sıcaklık, nem ya da basınç gibi farklı analog ya da dijital bilgiler üretebilir. Söz konusu veriler DDC panosunda yer alan kartlar ile okunmaktadır. Ardından da otomasyon bilgisayarına aktarılır. Bu sayede otomasyon yazılımında farklı uyarılar da meydana gelir. Mekanik cihazlar, gerektiği halde MCC panosu üzerinden elle de kontrol edilmelidir. Ayrıca acil durdurma için acil stop butonları da yer alır.
MCC Panolar Nerede Kullanılır?
MCC pano kullanım alanları günümüzde oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Söz konusu kullanım alanları içerisinde şunlar da yer alır;
Alışveriş Merkezleri
Fabrikalar
Akıllı Binalar
Arıtma Tesisleri
Pompa İstasyonları
Ulaştırma Tesisleri
Ayrıca MCC pano kullanım alanları motor kullanımının yoğun olduğu tüm alanlarda da kullanım olanakları bulur.
Leave A Comment
You must be <a href="https://www.epron.com.tr/wp-login.php?redirect_to=https%3A%2F%2Fwww.epron.com.tr%2Fmccpanolari%2F">logged in</a> to post a comment.