DDC PANOLAR NEDİR?
DDC açılımı Direct Digital Control kelimelerinin baş harflerinden meydan gelir. Türkçe anlamı ise Doğrudan Dijital Kontrol olarak belirtilir. Kontrol edilecek sistemler fazla olduğu için kontrol ünitelerini gruplandırır.
Bunun yanı sıra MCC panoları bina otomasyonlarında kullanılacaksa DDC panolarıyla beraber kullanılır. Bu durumda onları kontrol eder. Böylece,
Fan motoru,
Aspiratör motoru,
Sirkülasyon motorları,
Hidrofor, gibi saha elemanlarına da yön verilmesine olanak tanır. Bunun içerisinde PLC veya DDC kontrol ünitelerine yüklenmiş programlar yer alır. SCADA yazılım sisteme bağlı olup böylece bilgi kontrolü yapılır. Her sistemde DDC panosu farklı bilgi kontrolleri gerçekleştirebilir. Ancak bunlar,
Yapıların ısıtma ve soğutma sistem bilgileri,
Kazan ve makine dairesinde pompa ve brülörlerin bilgileri,
Sensör vasıtasıyla sıcaklık, nem, basınç ve debi bilgileri, gibidir. Bu gibi bilgiler ışığında, SCADA yazılımına kişiler tarafından sağlanan bilgilere ve yüklü programa göre DDC panosu farklı saha elemanlarını kontrol eder. Böylece isteme yön vererek gereksiz kullanımı kaldırır. Enerji tasarrufuna da böylece olanak tanır.
Ayrıca adp panoları içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
MCC ve DDC Panosu Nasıl Haberleşir?
Bir sisteme hem DDC hem de MCC panoları uygulanmışsa haberleşme farklı protokoller kullanılarak gerçekleştirilir. Bunlar genellikle,
Modbus,
CanBus,
FieldBus,
Profibus,
DeviceNet,
ControlNet,
AS-i,
Hart gibidir.
Ancak farklı yapılar yere göre farklılık gösterebilmektedir. Panoların arasında LINCH kablolar da yine görülür.
Otomasyon bilgisayarı aracılığıyla bir komut girildiği zaman bu DDC panosuna girer. Burada mevcut olan kontrol kartı, MCC panosuna söz konusu komutu iletir. DDC panosu böylece MCC’nin motoru çalıştırmasına ya da durdurmasına olanak tanır.
Sensörler de iki pano arasında haberleşme için kullanılır. Mekanik cihazlarda yer alan sensörler basınç, nem, sıcaklık gibi analog veya dijital bilgiler sağlar. Bunlar DDC panosu içerisinde mevcut olan kartlar aracılığıyla okunur. Sonrasında ise otomasyon bilgisayarında kullanılır. Böylece sistemde farklı uyarılar da oluşur.
Bu uyarıları daha iyi anlamak için bir takım etiket ve uyarılar da yer alır. Tüm bunların yanı sıra gerekli durumlarda acil durdurma butonları da yer almaktadır.
DDC Pano Nerelerde Kullanılabilir?
DDC panosu günümüzde geniş çaplı olarak kullanılmaktadır. Temel olarak MCC panoların olduğu her yerde bunlardan yararlanılabilir. Dolayısıyla şu gibi alanlarda gerekli olduğu halde yararlanılabilir;
Alışveriş Merkezleri
Arıtma Tesisleri
Pompa İstasyonları
Ulaştırma Tesisleri
Fabrikalar
Akıllı Binalar
Bunların yanı sıra binaların otomasyon sistemlerinde de bunlardan faydalanılabilir. DDC kullanım alanları bu bakımdan oldukça geniştir.
DDC Panolar Standart Mı Sunulur?
DDC panosu MCC panolarını kontrol etme, bina otomasyonlarında görev alma gibi görevleri vardır. Bu bakımdan her iş yerinde, fabrikada elektrik sistemleri, kullanılan elektrik oranı farklılık gösterir.
Dolayısıyla DDC panoları hem kullanım yerleri hem de unsurları bakımından farklılık gösterir. Sistem kurulurken ayrıntılı bir inceleme yapılmakta, ardından da buna göre işlemler sağlanmaktadır.
DDC Panolarının Özellikleri Nelerdir?
DDC pano özellikleri otomasyona uygun bir şekilde imal edilir. Bünyelerinde otomasyona ait cihazlar yer almaktadır. PLC, kontrol kartları ve kablo klemensleri içerisinde mevcuttur.
Otomasyon için izleme ve kontrol etme gibi işlemler burada sağlanmaktadır. Ayrıca MCC panolarının kontrol edilmesi ve sağlanması da buradan yapılır. Sensörlerden gelen verilerin toplanması, yorumlanması ve bilgisayara yollanması da buradan gerçekleştirilir. Bu özellikleri açısından MCC panolardan tamamıyla farklıdır. Maddeler halinde bunlar aşağıda olduğu gibi olup incelenir;
Otomasyon sistemleri tarafından izlenerek kontrol edilir.
Mekanik sistemde elektrik verilen veya kesilen panolardır.
İçerisinde motor kontrol ve kumanda cihazları yer alır. İçerisinde faz koruma rölesi, motor koruma şalteri, motor sürücüsü, ana şalter, kontaktör bunlardan bazılarıdır.
Tüm bu özellikleri açısından DDC panosu ile MCC tamamen farklıdır ve karıştırılmaması gerekir.
DDC Pano Unsurları Neler?
DDC pano elemanları arasında bulunan PLC Programlanabilir Mantıksal Denetleyici olarak çevrilmektedir. İngilizce Programmable Logic Controller kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Piyasaya ilk olarak 1968 yılında sunulmuş, zaman geçtikçe geliştirilmiştir.
PLC çok girişli ve çıkışlı şekilde düzenlenir. Bunun yanı sıra elektriksel gürültülere, sıcaklık farklarına, mekanik darbelere ve titreşimlere karşı dayanıklıdır. Giriş bilgilerini milisaniye ölçüsünde hızlı şekilde tarayarak, uygun çıkış bilgilerini geçer. Temel olarak monitör ve klavyesi olmayan bir bilgisayar gibi çalışır.
Kontrol kartı ise DDC pano elemanları arasında komutların sistematik sayısal kodlamasıyla harekete geçirilen, robotik bir beyindir. Bunun kendine ait olan bir giriş-çıkışı, LED lambaları, işlemcisi, motoru ve hafızaları vardır.
Denetleyici kartı işlemci bilgisayar ana kartına bağlanan, bir tür bilgisayar yazılım bileşenidir. Ana kartın disk sürücüleri, giriş ve yazıcı cihazlar, sabit sürücüler gibi diğer bileşenler ile arayüz oluşturur. Böylece söz konusu bileşenleri kontrol altına alır.
Kablo klemensleri iki veya daha fazla parça halindeki elektrik iletim kablo sistemlerinin, birbirine doğru çalışma prensibi altında bağlanmasını sağlar. Kullanım alanına bağlı şekilde yalıtkan bölümleri farklılık gösterir. Plastik, porselen ve bakalit gibi maddelerin yanı sıra metal de görülmektedir.
İletken iç bölümleri ise pirinç ve nikel tasarımı altında gerçekleştirilmiştir. Hızlı ve güçlü bir iletken sağlayarak, kullanım göstermektedir. Boyut olarak da bunlar farklılık arz edebilmektedir.