ADP PANOLARI
ADP panoları aynı zamanda Ana Dağıtım Panoları olarak da bilinir. Bunlar kuvvet tesislerinin ana dağıtım panolarıdır. Kuvvet tesisinin dağıtım hatlarının şalterleri söz konusu panoda yer alır. Bunlar pek çok zaman kompanzasyon panoları ile aynı yerde bulunur. Montajları da dahili olarak, yani binanın içine yapılır.
Lakin bazı özel şartların gerçekleşmesi halinde pompanın yanında, yani dışarıda montajı gerçekleşir. Bu bakımdan değişiklikler yaşanabilmektedir. Küçük boyutlu olan tesislerde elektrik sayaçlı ana dağıtım panoları, kompanzasyon ile birlikte yer alır. Büyük tesislerde olanlarda ise,
Bakır baralar,
Ana şalter,
Akım trafoları,
Sayaç kısmı,
Kompanzasyon da yer alabilir.
Şayet büyük tesis dağıtım panoları bina haricinde montaj gerçekleştirilecekse, harici tipte olmalıdır Ayrıca bina arasında montaj için dahili özellikte doğal havalandırmalı ya da aspiratörlü olarak montaj gerçekleştirilmelidir. ADP panoları yapılırken, gerekli görülürse iç tenvir de kullanılabilir.
ADP Pano Özellikleri
Ana Dağıtım Panosu içerisinde yer alan baralar rastgele dokuma karşı 630A değerine kadar izole edilmiş şekilde sunulur. Bunun yanı sıra panoların şu gibi özellikleri de yer alır;
Dikey ve yatay bara sistemleri hesaplanarak, montaj ile demontaj kolaylığı sağlanmış, alan arttırılarak soğutma daha iyi hale getirilmiştir. Böylece enerji tasarrufu da sağlanmıştır.
Modüler taban sacları ve örtü plakaları, yatak montaj kızakları, köşebentler montaj için kolaylık sağlar.
Bara çıkışlarında isteğe bağlı şekilde minik amperajlarda geçmeli klemenslerden yararlanılır.
Panoda kullanılan montaj kaidelerinde galvanizlenmiş, böylece topraklama sürekliliği korozyona karşı direnç sağlanır.
Ana dağıtım panosu 1600 kVa’ya kadar standart şekilde TS 3367 ve IEC 439’A uygun şekilde yapılır.
Uluslararası şirketlerin araç-gereç standartlarına uygun, montaja hazır montaj plakaları ve örtü kapıları kullanılır.
Kaideler ve beden cıvatalı sistemle, birbirine bağlanan değişikliklerde kolaylık sağlanır.
Tasarlanan ana dağıtım panolarının kullanılacağı yere göre farklı özellikleri olabilir.
ADP panosu bunun yanı sıra dışarıda ya da rutubetli ortam gibi yerlerde ana dağıtım panoları ya da kompanzasyon panosuyla beraber tesis edilir. Bunların yanı sıra tüm IP sınıflarda üretim de yapılmaktadır. Estetik tasarımları ve modüler yapılarıyla verimli bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca,
Kaliteli DKP Sac,
Elektrostatik toz boya,
Paslanmaz cıvata, somun ve aksesuarlar,
Ergonomik kilit, menteşe ve kol sistemleri,de yer almaktadır.
ADP Pano İçerisine Ne Bulunur?
ADP pano içinde yer alan çeşitli araçlar yer alır. Söz konusu içerikler maddeler halinde şu şekilde listelenebilir;
Reaktif elektrik sayacı
Aktif elektrik sayacı
Elektrik baraları
Güç kontaktörleri
Kondansatörler
Konsandatör kontaktörler
Ölçü aletleri
REG’ler
Voltmetre
Ampermetre
Güç rölesi
Kontrol rölesi
Sinyal lambası
Ekran
Kesici şalterler
Elektrik sigortası
Bunların yanı sıra ana dağıtım panosu içinde yer alan kompanzasyon ise akım ve gerilim arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideala yakın bir seviyede tutmaya yarayan işlemdir. Panolar teknik özellik bakımından montaj kolaylığı sağlar.
Bunun yanı sıra hata bulma, bundan sonra hızlı bir şekilde müdahale etmek oldukça kolaydır. Buna yönelik olarak yapılan etiketleme ve kablo renk kodlaması bir rahatlık sağlar.
ADP Neden Gereklidir?
Ana dağıtım panosu atölye, iş yeri ve fabrika gibi elektrik kullanılan yerlerde, elektrik enerjisinin dağıtıldığı panolardır. Bin tipi olan trafo merkezli tüketicilerde trafo alçak gerilim çıkışı doğrudan buraya gelir. Ardından da tali panolara enerji dağıtımı sağlanır.
Ana dağıtım panoları bu bakımdan tüm tesisisin elektrik enerjisini, yalnızca bir panodan kontrol etmeye yarar. İş yeri, atölye ve fabrikalarda elektrik enerjisinin ana dağıtımı yapılabilir. Trafosu olmayan iş yerlerinde ana kofradan gelen enerji buraya giriş yaptıktan sonra tesise dağıtılır.
Bu bakımdan ADP Panosu kullanım alanı olarak oldukça geniştir. Bina tipi olan trafo merkezli tüketicilerde, trafo alçak gerilim çıkışı doğrudan ana dağıtım panosuna gelmekte, ardından da tali panolara dağıtılmaktadır.
Trafo merkezli tüketicilerde ise ölçüm panosundan alınan enerji, ana dağıtım panosuna girer ve buradan tali dağıtım panolarına çıkış sağlanır. Ancak tesis çok büyükse kompanzasyon kullanılır.
Ana Dağıtım Pano Malzemeleri
ADP Panosu içerisinde farklı malzemelerden kullanılır. Baralar ana dağıtım panolarında şalter çıkışı, bazen girişleri dikdörtgen kesitli bakır baralar halinde gerçekleştirilir. Tesis gücüne göre unun boyutları değişir.
Aynı şekilde baranın malzemeleri de işletmenin bulunduğu yere, gerilime ve akıma göre seçilir. Sıklıkla kırmızı, mavi, sarı, siyah ve yeşil renklerde boyanır. Bu bakımdan her fabrikanın ya da iş yerinin ADP panosunda farklılıklar yer alır.
Şalterler ise bir kumanda görevi görür. Tesisin elektrik enerjisini açıp kapamaya yarar. Ancak bunlar standart olarak aynı değildir. Ana dağıtım panosu içerisinde giriş şalteri yük şalteri kullanılır. Kompakt şalter ve büyük güçlerde ise açık tip otomatik şalterden yararlanılır. Çıkış şalterleri olarak da küçük panolarda pako şalter, büyük akımlarda da kompakt ya da açık tip otomatik şalterlerden yararlanılır.
Eğer pako kullanılmışsa ek olarak sigortalar da kullanılmaktadır. Tüm bu özellikleri bakımından ADP panosu kullanılacağı fabrikanın ve iş yerinin ihtiyaçları tespit edildikten sonra özel bir şekilde imal edilerek, gereksinimleri karşılayacak şekilde sunulmaktadır.
Leave A Comment
You must be <a href="https://www.epron.com.tr/wp-login.php?redirect_to=https%3A%2F%2Fwww.epron.com.tr%2Fadppanolari%2F">logged in</a> to post a comment.