ELEKTRİK SAYAÇ PANOSU
Sayaç panoları elektrik ve gaz ölçümü için kullanılan sayaçların monte edildiği panolardır. Sıvaaltı ve sıvaüstü montaja uygun olup her binaya göre özel bir şekilde imal edilir. Kendi içerisinde,
Monofaze
Trifaze
Elektrik
Kombi
Gibi opsiyonlar yer almaktadır. Sayaç panoları bunların dışında merdiven otomatiği, zil trafosu montajına uygun opsiyonlar da yer alır. Genellikle çoklu bir şekilde kullanılsa da tekli kullanımlar da yer almaktadır.
Tek fazlı sayaçların monte edilebileceği monofaze, 3 fazlı sayaç panoların monta edilebileceği trifaze, hem mono hem de trifaze sayaç montajına uygun opsiyonlar yer almaktadır. Her biri istenen ölçülere göre özel bir şekilde gerçekleştirilir.
Sayaç Panolarının Görevi Nedir?
Sayaç panoları farklı ölçü, adet ve özellikte olan sayaçların dış faktörlerden korunması görevini üstlenir. Eğer sayaçlar açıkta bırakılırsa dış etmenlerden kolay bir şekilde zarar görebilir. Panolar bunların yaşanmasını önlemeyi amaçlar.
Bunun yanı sıra binada yer alan tüm sayaçlar düzenli olarak, belirli bir alana yerleştirilebilir. Yalnızca vida ve kör somun kullanılmak üzere hızlı ve rahat bir şekilde monte edilebilir. Otomatik sigortalar için otomat rayları da yer almaktadır. Bu işlemleri daha da kolay bir hale getirir.
Bu bakımdan çok yönlü bir kullanım olanağı tanıyan sayaç panoları, ek pano gibi gereksinimleri de ortadan kaldırır.
Sayaç Panosu Çeşitleri Nelerdir?
Sayaç panosu çeşitleri hem trifaze hem de monofaze tipte olan sayaçların yerleştirilmesi için tasarlanır. Binaya özel bir şekilde tasarlandığı için ölçüleri ve kaç tane sayaç bulundurabileceği farklılık gösterir.
Sıva altı veya sıvaüstü ya da harici kullanıma dair panolar yer almaktadır. Bunlar kişilerin gereksinimlerine göre tasarlanarak sunulmaktadır. Pano modelleri günümüzde tekli, ikili, üçlü, dörtlü, beşli ya da daha yüksek sayılarda sağlanabilmektedir.
Ayrıca açılış, kapanış ya da kusurlu kullanım sebebiyle mühür bağlanması da gerekebilir.
Sayaç Panosu Özellikleri
Sayaç panosu özellikleri binaların gereksinimleri göz önünde bulundurularak yapılır. Yalıtılmış bir yüzeye sahip olduğu için kaçak olduğunda ya da hatalı bağlantı kurulduğunda dahi elektrikleri iletmez.
Polikarbon malzeme kullanılarak imal edildiği için dış faktörlere karşı tam koruma sağlar ve oldukça güçlü bir yapısı vardır. Alev iletmemekte olup yüzey malzemesi üzerinde söner. Bu nedenle yangınlara karşı da dayanıklı bir yapısı vardır.
Ayrıca bakım ya da boyama gibi ihtiyaçlar da yoktur. Dolayısıyla pratik, verimli bir şekilde kullanılabilecek yapısı vardır. Pano modelleri gövdesi içinde de şeffaf termo plastik malzemeden imal edilen, sabitlenmiş vaziyette duran bir perde vardır. Perde üzerinde mevcut boşluklara da sayaçlar uygulanır.
Sayaç Panoları Nerelerde Kullanılabilir?
Elektrik günümüzde yaşam alanlarından iş yerlerine kadar her yerde kullanılır. Sayaç panoları bu bakımdan her yerde kullanım görmektedir. Hastanelerde, okullarda, konaklama yerlerinde, apartmanlarda ve diğer tüm binalarda elektrik kullanıldığı için sayaçlar vardır.
Bunların korunması gerektiği için panolar da neredeyse tüm binalarda görülür. Çünkü böylece hem sayaçlar korunmakta hem de elektrik kaçaklarına karşı önlem alınmaktadır. Sağlam ve uzun ömürlü bir şekilde imal edildikleri için uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Sayaç panosu fiyatları da kullanım yerine göre değişir. Çünkü her binada farklı sayıda sayaç yer alabilir. Dolayısıyla fiyatları da buna göre farklılaşır. Ayrıca panonun boyutu, bağlantı haricinde işlevi olup olmadığı ve modelleri de önemli birer faktördür.
Sayaç Panosu Yapılışı
Her binanın bünyesinde farklı boyutlarda elektrik sayaçları bulunur. Ancak genellikle bunların boyutları küçüktür. Pano içerisinde,
Sigortalar,
Merdiven otomatiği,
Zil trafosu,
Merkezi otomatik kesici yer alır.
Bunların her biri binanın kalitesi ve sağlamlığı açısından da önemlidir. Sayaç panosu özel istek ile üretildiği için gereksinimler incelendikten sonra işlem yapılmaktadır.
Bu süreç esnasında bilgisayardan da planlama yapılmakta, temel programlar ile panoların iskeleti oluşturulmaktadır. İskeleti düzenleyen sacların kesim ölçüleri, sacın delinecek bölümleri tespit edilir. Ardından da işleme makinesinde son hali komutlar ile verilir.
Böylece elde edildikten sonra makineye eklenerek ayarlaması yapılır. İskelet elde edilince ısıl işlemler yapılarak istenen boyutlara getirilir. Son olarak da elektrostatik toz boyası gerçekleştirilmekte, iskelete dair iç ve dış kapaklar incelenmektedir.
Bundan sonra yalnızca sayaç panosu montajı yapılması kalır.
Sayaç Panosunda Neler Olmalı?
Sayaç panosu içerisinde sayaçlar yer almaktadır. Bunun yanı sıra üretilen her pano diğerine göre farklılık gösterir Modüler olan panolarda proje cebi, kilitlenebilir ön kapı, yan saclar bulunur. Ayrıca isteğe göre raflar, aksesuarlar ya da transparan kapılar da yapılabilmektedir.
Ayrıca sıva üstü, sıva altı ve duvar tipi türlerde giriş-çıkış fırçaları, montaj plakası, kablo tutucu ve proje cebi vardır. Bunların dışında panoların bakımları da düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu insan yaşamının güvenliği bakımından büyük bir öneme sahiptir.
Bakımı düzenli bir şekilde gerçekleştirilen panolar, işçi sağlığı ve iş güvenliğine katkı sağlar. Bunların yanı sıra insana dair çalışma ve yaşam ortamlarda konfora olanak tanır. Tesis içerisinde yer alan ekipmanların düzenli ve güvenli bir şekilde saklanmasına olanak sunar.
Panolar sayesinde arttırılan güvenlik, meydana gelebilecek arızaların da önüne geçer. Bu da hem can tehlikelerini hem de maliyetleri azaltmaktadır. Bu yönleriyle sayaç panosu oldukça işlevsel ve önemli bir unsurdur.